top of page

Din Inima Parisului la Utopia Insulei La Réunion - interviu cu mama




Într-o lume în care mulți se tem să călătorească singuri, mama mea a fost întotdeauna o excepție. Curajoasă și aventuroasă, ea a luat decizia neașteptată de a părăsi Parisul agitat și de a se îndrepta spre insula La Réunion, situată în mijlocul Oceanului Indian.


Mama - puterea feminină și nomadul veșnic


Într-o lume obsedată de viteză, de câștiguri materiale și de viața perfectă pe care sǎ o arătăm tuturor în social media, mama a ales altceva - s-a ales pe ea. După ce și-a petrecut mare parte din viață în Franța, la ultima sa aniversare și-a luat inima în dinți și a hotărât: "Este timpul sã îmi urmez visul de-o viață! Plec si mă mut pe o insulă! Mereu mi-am dorit asta."


Este uimitor cum o simplă schimbare de prefix poate deschide uși către aventuri noi și neașteptate. “Doamne, ce vis nebun”, ar putea spune unii. “Trebuie să ai mult curaj să faci asta, mai ales ca femeie. Cum? Și pleci așa, pur și simplu?” Dar mama a făcut exact acest lucru.


Cu ochii plini de visuri și cu inima plină de curaj, a pornit către necunoscut. Cu întreaga ei viață în două valize și o geantă de mână, mama și-a urmat visul.


“Dacă nu acum, atunci când?”

Un bilet dus către La Réunion




Călătoria ei pe Insula La Réunion nu a fost doar o evadare din rutina zilnică, ci o călătorie către redescoperirea sinelui și a puterii feminine. Prin sărbătorirea curajului și determinării mamei, învățăm cu toții că orice vis este posibil, cu puțin curaj și credință în sine.


Cu toate că nu mă voi apuca să vă ofer detalii plictisitoare despre insula La Réunion pe care le puteți găsi pe tot internetul, vă voi dezvălui un aspect esențial care a influențat alegerea mamei și a conturat planurile sale.


Printre multiplele caracteristici care au jucat un rol crucial în decizia de a se muta pe această insulă, unul dintre aspectele determinante a fost statutul său de teritoriu francez. Adică, nu este necesară obținerea unei vize sau cunoașterea unei alte limbi străine în afară de franceză, eliminând astfel birocrația din schemă. Fiind cetățean francez sau al UE, poți călători și stabili pe minunata insulă La Réunion fără bătăi de cap.


Pentru mine și pentru mama mea, La Réunion nu era o destinație familiară. Cu toate acestea, am descoperit că mulți din cercul ei de cunoștințe și clienți aveau deja o legătură strânsă cu insula. Numeroși francezi au legături de familie acolo, își petrec vacanțele în această oază tropicală sau au conexiuni personale semnificative cu aceasta.


Este fascinant să vezi cum o destinație aparent necunoscută poate fi, de fapt, atât de familiară și de îndrăgită pentru mulți.


Femeie, pe o insulă în mijlocul Oceanului Indian


Și încep cu fraza asta, pentru că vreau să accentuez curajul mamei de a-și urma visul, indiferent de obstacolele sau fricile sociale. Într-o societate în care siguranța femeilor rămâne o preocupare constantă și luptăm pentru a crea un mediu mai sigur pentru noi și pentru generațiile viitoare, frica este încă o prezență palpabilă în viețile noastre. Ne temem să mergem singure pe străzi, indiferent de momentul zilei, sau să explorăm lumea cu ghiozdanul în spate.


Totuși, mama ne oferă o lecție valoroasă despre puterea mentalității pozitive. Ea a învățat să aibă încredere în ea și în propria ei viziune, refuzând să lase frica să îi controleze viața. Pentru ea, negativitatea și teama sunt obstacole pe care nu le ia în considerare, deoarece știe că:


“dacă m-aș lăsa condusă de frici și gânduri negative, nu aș mai realiza nimic în viață.”

Este un exemplu remarcabil de determinare și încredere în sine, care inspiră și încurajează pe toți cei din jurul ei să își urmeze propriile vise și aspirații - și dau puțin din casă, spunându-vă că chiar a schimbat viața câtorva persoane din cercul ei prin simpla putere a exemplului.



Dacă vrei sa știi cum este în La Réunion sau te bate gândul să te muți acolo, continuă să citești. Continuăm cu un mini-interviu!


“Cum te-ai simțit ca femeie, când ai ajuns (și locuit) pe insulă?”


“Deci n-ai nicio chestie. Nu se ia nimeni de tine, nu se uită nimeni la tine ciudat. Nu am întâmpinat efectiv niciun fel de sentiment de teamă sau că aș fi privită în vreun fel deranjant pe stradă. A fost cumva o reafirmare a puterii și independenței mele ca femeie, și m-a inspirat să îmbrățișez fiecare zi cu curaj și încredere în propriile mele resurse.”


“Ce sentimente te-au încercat atunci când ai realizat că ești pe o insulă în mijlocul oceanului ?”


“Foaarte taree! Tot ce mă puteam gândi era că: wow, sunt aici. Nu îmi vine să cred că am materializat cea mai mare dorință a vieții mele.

Știai ca Réunion se mai numește și „insula intensă” ?pentru natura sa exuberantă și activitatea sa vulcanică. Da, are vulcanul activ șinsunt pancarde pe drumuri cu data ultimei lave.

Sosită singură cu două valize, am fost imediat captivată de frumusețea uluitoare a insulei.


“Pentru nomazii si curajosii / curajoasele care vor să îți calce pe urme, care au fost pașii pe care i-ai urmat? Știi, sunt oameni care iau avionul și nu își iau nici măcar cazarea în avans. Care a fost planul tău?”


“Nu, eu nu pot așa. Eu trebuie să merg la sigur, altfel nu funcționez. Mai întâi m-am interesat cât de mult am putut despre ce înseamnă viața pe insulă ca localnic. E foarte diferit față de... să te duci în concediu. Oamenii mereu se bazează pe experiența lor din vacanță când decid să se mute într-o țară nouă și apoi și-o iau peste nas de cele mai multe ori. Am discutat cu persoanele pe care le știam și aveau legături cu Réunion. Dar cel mai important. aveam un contract de muncă pe care mă puteam baza.


Viața de localnic în La Réunion

Mama imi povestea zilnic cum e viața pe acolo și cât de minunat este să îți bei cafeaua la umbra palmierilor, să asculți ploaia torențială și să ai plaja lângă tine mereu. Hai să îți spun cum este cu adevărat acolo și ce nu reușești să aflii decât atunci când interacționezi cu localnici sau mai ales… când te transformi în unul.


Cum ar fi…


Transportul pe insulă


Neapărat, dar neapărat ai nevoie de mașină sau motocicletă (și scuterul e ok), dar altfel este dificil să te deplasezi. Pe insulă sunt un fel de autobuze, dar vin foarte rar (o oră distanță).


În plus, autobuzele impun un număr maxim de persoane pentru a evita aglomerația. Daca aceasta este atinsă nu mai poti urca si trebuie să îl aștepîi pe următorul.


“Ceva caraghios din experiența ta pe insulă ?”


“Da și cel mai amuzant este că am fost pusă în temă înainte să ajung aici și credeam că este o glumă. Deci când ești în autobuz și vrei să cobori, trebuie să bați din palme ca să știe șoferul să oprească. Pentru mine a bătut o doamnă ca mi-a fost rușine și în plus, credeam că face cineva mișto de mine, hahaha, dar e pe bune!”


Prețurile pe insulă


Hai să vedem cum e viața, din punct de vedere financiar, când trăiești pe o bucată de pământ în mijlocul oceanului. Față de metropolă, vorbim de prețuri duble la tot ce înseamnă import. În funcție de condițiile meteo, chiar produsele locale pot ajunge să coste mai mult față de cele importate. De exemplu, dovleceii în Franța au un preț mediu de 2,80 euro/kg, iar după ciclon, prețul pe insulă ajungea la 13 euro/kg.


Cu toate acestea, în piețele locale, se pot găsi legume și fructe de sezon la prețuri foarte accesibile - vândute de producătorii direcți.


În ceea ce privește chiria, prețurile din Capitală nu diferă cu mult față de cele din Metropolă. Să nu uităm că în ziua de astăzi nu putem trăii fără Sfântul Internet! Un abonament lunar în Franța este în jur de 40euro, iar pe insulă ajunge la 80euro.



Mâncarea și stilul de viață


În mijlocul agitației permanente a continentului, unde oamenii se zbat mereu, concentrați exclusiv asupra lor înșiși, dorind doar să ajungă acasă după o zi de muncă și să fie lăsați în pace, în La Réunion, comunitatea rămâne încă pe primul loc.


Una dintre activitățile preferate ale localnicilor este să-și dedice ziua de duminică pentru picnic pe plajă, impreuna cu familia si cu prietenii.  Pentru a ilustra seriozitatea acestui obicei o sa va pictez o imagine: în prima parte a zilei, aceștia se îndreaptă spre plajă și își așează mesele și scaunele, apoi pleacă, lăsându-le acolo. În a doua parte a zilei, se întorc cu o mulțime de vase, oale pline cu mâncare și pregătesc un ospăț autentic pentru toată familia. Înconjurați de muzică, se lasă purtați de dans și bucurie! ... si noi numim picnic iesitul pe o paturica cu 2 biscuiti!


“Integrarea într-o insulă mică înseamnă, de asemenea, a deveni parte a unei comunități. Réunionnais sunt renumiți pentru ospitalitatea și bucuria lor de a trăi. Sărbătorile, cum ar fi Dipavali sau Grand Boucan, sunt momente de bucurie și celebrare care îmbogățesc experiența insulară.”


"Sigur ai mâncat o grămadă de preparate locale acolo. Ce bucătărie predomină și ce gust?"


"Cea creolă reunioneză. Se folosesc mult: orezul, ardeiul iute, curcuma, cimbrul, usturoiul, carnea de porc și peștele. Gustul este predominant iute - dar merge foarte bine cu un pahar de rom de-al lor! Adică, așa cum obșinuim noi să facem vișinată, zmeurată, ei fac rom cu fructe la interior și este... foarte gustos! și dulce...de te duce!"


"Câteva feluri de mâncare după care să ne uităm, atunci când vrem să mâncăm local?"


  • Le Rougail Saucisse

  • Les Samoussas el Les Bouchons

  • Les Caris

  • Les Lantilles de Cilaos

  • Le Salade de Palmiste

  • Le Macatia - desert tip cozonac mic


"Ne lași o rețetă tradițională, care se gatește rapid?"


"Se numește Boucané și ai nevoie așa:

  • 1 kg de carne boucané, care în România ar fi un fel de costiță de porc afumată

  • 3 cepe

  • 5 roșii

  • 5 caței usturoi

  • 1 ardei iute (piment oiseau)

  • curcuma

  • cimbru

  • ulei

  • sare și piper


Se taie carnea în bucăți mari și se fierbe 5 minute în apă.

Roșiile și ceapa se taie în cuburi mici, usturoiul se pisează cu puțină sare.

Când carnea este gata, se scurge. Se taie fâșii. Se pune carnea în puțin ulei pentru a o rumeni și se adaugă ceapa. Se lasă puțin să se pătrundă și adăugăm usturoi, curcuma. Se varsă un pahar cu apă caldă peste și se amestecă regulat cam 5 minute. Se adaugă roșiile și cimbrul. Se lasă să fiarbă circa 30 minute la foc mic, amestecând regulat până ce carnea este foarte fragedă.


Se servește cu orez (orez creol la origine) și pastă de ardei iute. Et Voilà!"


Experiența Ciclonului Belal


"Ai experimentat o putere a naturii, din cele pe care pe continent nu le întâlnești - ai experimentat un Ciclon! Cum a fost?"


Încep să fie alerte pe insulă legate de venirea unui ciclon, în cazul acesta Ciclonul Belal, care a fost în Ianuarie 2024. Mai întâi încep alertele galbene, când ți se recomandă să mergi să-ți faci provizii de apă și de mâncare. Pe timpul ciclonului, apa nu mai este potabilă și oamenii nu mai au voie să iasă din case. De cele mai multe ori poate să pice curentul, internetul, sunt zone efective în care electricitatea este întreruptă de la câteva ore la câteva zile. Eu am avut noroc, nu am rămas fără curent :)

Ploaia și vântul încep să se accentueze până sosește Ochiul Ciclonului, unde viteza depășește 200 km/h! Am trăit un spectacol impresionant! Auzi urletul vântului, apa râului urcă până la crengile copacilor care sunt pe marginea lui, valurile oceanului ajung la 15m înălțime. După acest haos, dintr-o dată se așterne o liniște profundă. Nu mai auzi nici păsările, nici vântul. Atunci știi că a trecut ciclonul - și în cazul localnicilor, ieși afară să aduni mango, că insula este plină - cum sunt în România corcodușii și merii, așa cresc acolo mango!


"Ți-a fost teamă?"


"Nu, dar aveam o adrenalina în vene așa, pentru că era prima dată când trăiam așa fenomen și nu știam la ce să mă aștept exact. În același timp, nu am vrut să las gândurile prăpăstioase să mă acapareze, așa că m-am orientat spre pozitiv! Oricât de nebunesc ar suna asta. Am vrut să trăiesc acest fenomen cu deschidere, am privit din casă cerul și culorile lui, palmierii cum aproape se rupeau, apa cum era involburată, părea exact că natura se manifestă într-un dans nebunesc - ca să fiu și puțin poetică! :)"


O călătorie pentru și despre sine


“Și până la urmă cum ți-a venit ideea asta, să te muți pe o insulă?”


“Într-o dimineață obișnuită, cu o cafea în mână, navigând pe internet, am dat întâmplător peste un anunț de angajare în insula Réunion. Într-un impuls, m-am gândit: "De ce nu?" Am trimis CV-ul fără să mă gândesc prea mult la consecințe. Două luni mai târziu, biletul meu de avion era rezervat, și eram pe cale să-mi realizez visul: acela de a trăi pe o insulă.”


“A fost ușor să te adaptezi?”


“Primele zile au fost un amestec de încântare și teamă de necunoscut. Descoperirea unei noi culturi, adaptarea la un nou ritm de viață și, mai ales, integrarea într-un mediu profesional diferit au fost provocări stimulante. Căldura primirii réunionnais m-a ajutat să mă simt acasă. Piețele colorate din Saint-Paul, plajele de nisip negru de la Etang-Salé și drumețiile în zonele înalte ale insulei au devenit noile mele weekenduri.”


“Dar este cald acolo tot timpul anului și mulți își doresc să fugă la căldură veșnică și să scape de iarnă! Este într-adevăr așa minunat?”


"A trăi în Réunion înseamnă să te obișnuiești cu un climat tropical unde soarele este adesea prezent. Zilele încep devreme, noua mea normalitate fiind trezirea la ora 5. În timpul zilei se face foarte cald, dar mi-au spus localnicii: ai să vezi, că la 26 grade îți va fi frig! Și chiar așa a fost."


"Care sunt principalele învățăminte pe care le-ai obținut din această călătorie și cum crezi că te-a influențat sau schimbat?"


Ceea ce am învățat este că, uneori, deciziile cele mai impulsive sunt cele care ne conduc spre cele mai îmbogățitoare căi.


A trăi aici, departe de viața mea veche, a fost o revelație și un nou început.

Insula intensă nu este doar un loc de reședință; este o pagină nouă, un capitol nou de viață scris în ritmul valurilor și sub un soare strălucitor.


Trecerea de la dorință la realitate, de la trimiterea unui CV la o schimbare completă de viață, arată că uneori, trebuie doar să ne lăsăm tentați de apelul aventurii.


Réunion m-a învățat importanța de a profita de oportunități, indiferent unde ne duc acestea!”


 

Această poveste impresionantă a mamei nu numai că ne îndeamnă să visăm mai mare, ci și să ne ascultăm inima și să ne urmăm pasiunile, indiferent de obstacolele sau îndoielile externe.


Este o lecție de viață despre curajul de a înfrunta necunoscutul și de a aborda viața cu încredere și determinare. Astfel, experiența mamei pe Insula La Réunion devine o poveste despre puterea feminină și despre îndrăzneala de a merge pe drumul propriu, indiferent de opiniile sau criticile altora.


 

Alina Oprea este consultant și trainer în competențe psiho-sociale și calitatea vieții la locul de muncă. La bază, este educator sportiv și terapeut în medicina complementară, printre care reflexologie, shiatsu, naturopatie.


Dacă vrei să știi mai multe despre viața pe insula La Réunion, citește și "top cele mai frumoase locuri de vizitat în La Réunion" și urmărește-mă aici pentru a asculta discuția noastră și a fi la curent cu cele mai noi subiecte! Nu uita să te abonezi <3

Comments


You Might Also Like:
bottom of page